Takaisin sivulle Miksi kannattaa lopettaa

Terveyshaitat

Tupakointi voi vahingoittaa terveyttäsi merkittävästi

Joka toinen nykyisistä tupakoitsijoista kuolee ennenaikaisesti tupakoinnin seurauksena, ellei lopeta.

Tupakoinnin on todettu liittyvän yli 24 sairauteen ja sillä on negatiivisia vaikutuksia lähes kaikkiin kehomme elimiin. Keskimäärin tupakoitsijat menettävät 10 elinvuotta tupakan takia. Siihen mahtuu monia menetettyjä syntymäpäiviä, vuosipäiviä ja lomia. Tupakoinnin lopettaminen on ainoa keino pienentää sairastumisriskiäsi.

Tupakoinnin aiheuttamia sairauksia

 • Syöpäriski

  Syöpäriski

  Tupakointi aiheuttaa yli 90 % kaikista keuhkosyöpäkuolemista. Tupakka lisää riskiä sairastua myös moniin muihin syöpäsairauksiin, mukaan lukien suu- ja kurkkusyöpiin, maha- ja munuaissyöpiin, kohdunkaulansyöpään sekä leukemiaan.

 • Hengityselinsairaudet

  Hengityselinsairaudet

  Jos poltat, sinulla on kasvanut riski saada hengitystieoireita, joita ovat esimerkiksi yskä, lisääntynyt limaneritys ja hengityksen vinkuminen. Tupakointi voi aiheuttaa myös keuhkoputkentulehduksen tai keuhkolaajentuman.

 • Sydän- ja verisuonitaudit

  Sydän- ja verisuonitaudit

  Tupakointi nopeuttaa verisuonten tukkeutumista, joka voi johtaa sepelvaltimotautiin, sydänkohtaukseen tai aivoinfarktiin. Alle 40-vuotiaalla tupakoijalla on viisinkertainen todennäköisyys saada sydänkohtaus tupakoimattomaan verrattuna.

 • Kakkostyypin diabetes

  Kakkostyypin diabetes

  Tupakoinnin on todettu aiheuttavan myös kakkostyypin diabetesta. Tupakoijien sairastumisriski on jopa 30–40 prosenttia korkeampi kuin tupakoimattomilla.

 • Impotenssi

  Erektiohäiritöt

  Pitkäaikainen tupakointi heikentää verenkiertoa ja vaikuttaa erektiokykyyn.