Miksi kannattaa lopettaa

Voit parantaa elämän­laatuasi ja terveyttäsi lopettamalla tupakoinnin

Tiesitkö, että tupakoinnin lopettavat onnistuvat pienentämään keuhkosyöpäriskinsä jopa puoleen kymmenessä vuodessa? Jos lopetat tupakoinnin ennen kolmeakymmentä ikävuotta, terveytesi voi palautua lähes täysin tupakoimattoman tasolle. Lopettaminen toki kannattaa missä iässä vain – mitä aikaisemmin lopetat, sitä nopeammin kehosi pääsee toipumaan.

Terveys

Savuttomana elät jopa 10 vuotta pidempään

Tupakointi vahingoittaa kehoasi lukuisin tavoin ja se aiheuttaa kolmasosan kaikista syöpäkuolemista. Karu totuus on, että tämänhetkisistä tupakoitsijoista jopa joka toinen kuolee tupakoinnin seurauksena, ellei lopeta.

Ainoa keino pienentää tupakan aiheuttamia vaaroja on lopettaa tupakointi. Mitä nopeammin pääset tupakasta eroon, sitä paremmat mahdollisuudet kehollasi on toipua ja sitä suuremmat edellytykset sinulla on voida paremmin ja elää pidempään.

Lue kuinka tupakointi vahingoittaa terveyttäsi

Perhe

Tupakoimalla altistat myös läheisesi ja lapsesi tupakoinnin vaaroille

Tupakointi ei vahingoita vain sinua vaan myös läheisiäsi. Passiivinen tupakointi altistaa samoille riskeille kuin itse tupakointikin – ja vaikka yrittäisit olla kuinka varovainen, tupakan myrkkyjä kulkeutuu lähes väistämättä mukanasi läheistesi hengitettäväksi. Etenkin lapsille passiivinen tupakointi on erityisen haitallista, sillä se lisää riskiä menehtyä kätkytkuolemaan, sairastua astmaan ja kärsiä allergioista sekä keuhkoinfektioista. Lisäksi yli 70 % lapsista pelkää, että heidän vanhempansa kuolee tupakoinnin seurauksena.

Tupakoimalla siirrät myös tapasi helposti jälkipolville, sillä tupakoivien vanhempien lapset tupakoivat aikuisina kaksi kertaa muita todennäköisemmin.

Kun lopetat tupakan polton, suojelet läheisiäsi tupakoinnin haitoilta ja sinulle jää enemmän aikaa ja energiaa perheellesi.

Ulkonäkö

Ilman tupakkaa ihosi pysyy nuorekkaampana ja hampaasi valkoisempina

Tupakointi tekee hallaa paitsi terveydellesi myös ulkonäöllesi – tupakoivilla nelikymppisillä on keskimäärin yhtä paljon ryppyjä kuin tupakoimattomilla kuusikymppisillä. Tupakka myös värjää hampaasi ja sormesi ja saa hengityksesi haisemaan.

Lisäksi tupakoitsijat kärsivät keskivartalolihavuudesta ja heille kertyy selluliittia muita herkemmin.

Tupakoinnin lopettaminen saa ihosi hehkumaan, hampaasi pysymään valkoisempina ja voit sanoa hyvästit pinttyneelle tupakanhajulle.

Lasten hankkiminen

Tupakoinnin lopettaminen parantaa lapsensaanti­mahdollisuuksia

Jos toiveissasi on saada perheenlisäystä, tupakoinnin lopettaminen on yksi parhaista asioista, mitä voit asian eteen tehdä. Tupakointi nimittäin heikentää lapsensaantimahdollisuuksia monin tavoin: miehillä se aiheuttaa impotenssia ja saattaa heikentää siemennesteen laatua, ja naisilla puolestaan alentaa hedelmällisyyttä sekä lisää raskaudenaikaisten komplikaatioiden riskejä.

Tupakointi vaikuttaa haitallisesti myös tulevaan lapseen. Raskaudenaikainen tupakointi lisää mm. keskenmenon ja kuolleena syntymisen riskiä ja lapsen syntymäpaino saattaa jäädä alhaiseksi. Lapsella on myös suurempi vaara syntyä keskosena tai menehtyä kätkytkuolemaan sekä kärsiä erilaisista hengitykseen, ruokkimiseen ja terveyteen liittyvistä ongelmista.

Jokainen polttamasi tupakka lisää lapsesi vaaraa sairastua, mutta koskaan ei ole liian myöhäistä lopettaa. Lopettamalla tupakoinnin annat lapsesi elämälle terveen alun.

Harkitsetko tupakoinnin lopettamista?

Seksi

Savuttomana pysyt vireämpänä myös makuuhuoneen puolella

Tiesitkö, että tupakointi vaikuttaa haitallisesti myös seksielämääsi? Jo yksi savuke voi heikentää erektiota huomattavasti, ja pitkäaikainen tupakointi lisää miehillä merkittävästi impotenssin riskiä.

Naisilla tupakointi puolestaan voi aiheuttaa seksuaalista haluttomuutta ja emättimen kuivuutta sekä aikaistaa vaihdevuosia.

Kun lopetat tupakan polton, vireystasosi nousee ja verenkiertosi kohenee. Samalla tuntoaistisi paranee ja voit nauttia seksistä entistä paremmin.

Raha

Säästät tuhansia euroja, kun lopetat tupakan polton

Oletko tullut ajatelleeksi, mitä kaikkea saisit niillä rahoilla, jotka nyt poltat savuna ilmaan? Jos poltat 20 savuketta päivässä, kulutat tupakkaan keskimäärin 168 euroa kuukaudessa ja 2 016 euroa vuodessa. 20 vuodessa tupakoinnillesi tulee hintaa jopa 40 320 euroa.

Tupakasta aiheutuu myös runsaasti epäsuoria kustannuksia, sillä esimerkiksi vakuutusmaksut voivat olla kalliimpia. Myös tupakoinnin aiheuttamat sairauspoissaolot näkyvät nopeasti kukkarossa, ja tupakkasairaudet synnyttävät huomattavia kustannuksia sekä sinulle itsellesi että terveydenhuollolle.

Kun irrottaudut tupakasta lopullisesti, sinulle jää enemmän rahaa käytettäväksi moniin muihin asioihin – voit lähteä vaikka pienelle lomamatkalle lopettamisen kunniaksi!

Tupakoinnin lopettaminen parantaa elämänlaatua sekä välittömästi että pitkällä aikavälillä

20 min lopettamisen jälkeen Sydämen syke normalisoituu ja verenpaine laskee.
12 tuntia lopettamisen jälkeen Veren hiilimonoksidipitoisuus palautuu normaalille tasolle.
48 tuntia lopettamisen jälkeen Nikotiini on poistunut elimistöstä kokonaan.
72 tuntia lopettamisen jälkeen Hengityksesi kulkee vaivattomammin ja energiatasosi nousee.
2–12 viikkoa lopettamisen jälkeen Koko elimistösi verenkierto paranee. Liikunnan harrastaminen on helpompaa.
3–9 kuukautta lopettamisen jälkeen Keuhkojen toiminta on parantunut 5–10 prosentilla. Yskiminen ja hengityksen vinkuminen loppuvat vähitellen.
1 vuosi lopettamisen jälkeen Sepelvaltimotaudin riski on puolet tupakoitsijan riskistä.
5 vuotta lopettamisen jälkeen Riski sairastua suu-, kurkku- tai ruokatorven syöpään on puolet tupakoitsijan riskistä. Aivohalvausriski laskee tupakoimattomien henkilöiden tasolle 5–15 vuoden kuluessa lopettamisesta.
10 vuotta lopettamisen jälkeen Vaara kuolla keuhkosyöpään on noin puolet pienempi tupakoitsijaan verrattuna.