Takaisin sivulle Lopettamismenetelmät

Mikä on sähkötupakka – ja voiko sitä käyttää tupakasta vieroitukseen?

Sähkösavukkeet (sähkötupakka tai e-savuke) ovat olleet viime aikoina paljon julkisuudessa. Vaikka niiden käyttö on vähäistä, myös Suomessa kokeilut erityisesti nuorten keskuudessa ovat lisääntyneet.

Sähkösavuke toimii sähköllä ja se koostuu patruunasta, lämmitysosasta ja pienestä akusta. Kokonaisuus jäljittelee perinteistä savuketta. Laitteessa voi olla led-valo. Laitteita on saatavissa monen näköisinä ja aineissa on makuvaihtoehtoja. Patruunassa olevassa liuoksessa perusaineena on usein glyserolia tai propyleeniglykolia sekä nikotiinia. Suomalaiset viranomaiset eivät suosittele sähkösavukkeiden käyttöä. Sähkösavukkeiden laadullista turvallisuutta, eikä myöskään niiden tehoa ja turvallisuutta tupakoinnin lopettamisessa ole riittävästi osoitettu. Sähkösavukkeista on löytynyt mm. myrkyllisiä yhdisteitä, eikä niiden käytön pitkäaikaisvaikutuksia tunneta. Samoin sähkösavukkeiden höyryllä voi olla ympäristössä haitallisia terveysvaikutuksia. Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan sähkösavukkeita kokeilevat nuoret saattavat aloittaa tupakoinnin muita todennäköisemmin.

Tupakka/nikotiiniriippuvuus on vaikea krooninen sairaus, ja kyvyttömyys lopettaa tupakointi on sen oire. Joka toinen tupakoija kuolee tupakoinnin aiheuttamiin sairauksiin.

Suomen tupakka/nikotiiniriippuvuuden hoitoa ja tupakasta vieroitusta käsittelevä, näyttöön perustuva terveydenhuoltoa ohjaava Käypä hoito –suositus korostaa tupakkariippuvuuden hoitoa ja siihen liittyvää tupakoinnin lopettamista. Samoin suomalainen tupakkalainsäädäntö korostaa tupakoinnin lopettamista – ei tupakoinnin vähentämistä.

Tupakoinnin lopettamiseen lääkäreillä ja muulla terveydenhuollolla on useita tehokkaita ja turvalliseksi osoitettuja hoitokeinoja. Tehokkainta tupakka/nikotiiniriippuvuuden hoito on lääkehoidon ja siihen liitetyn tuen yhdistäminen.