Lopettamismenetelmät

Useita eri vaihtoehtoja lopettamiseen

Sinulla on paremmat mahdollisuudet päästä tupakasta eroon, kun löydät itsellesi parhaiten sopivan lopettamismenetelmän.

Apua ammattilaiselta

Nelinkertaista mahdollisuutesi onnistua

Tiesitkö, että sinulla on neljä kertaa suurempi todennäköisyys onnistua lopettamisessa, jos saat apua terveydenhuollon ammattilaiselta?

Tupakoinnin lopettaminen saattaa tuntua ylivoimaiselta tehtävältä, mutta se on parasta mitä voit itsellesi ja läheisillesi tehdä. Tehtävästä ei kuitenkaan tarvitse suoriutua yksin – kun käännyt terveydenhuollon ammattilaisen puoleen, sinulla on jopa nelinkertaiset mahdollisuudet onnistua.

Sähkösavuke

Mikä on sähkösavuke – ja voiko sitä käyttää tupakasta vieroitukseen?

Sähkösavukkeet (sähkötupakka tai e-savuke) ovat olleet viime aikoina paljon julkisuudessa. Vaikka niiden käyttö on vähäistä, myös Suomessa kokeilut erityisesti nuorten keskuudessa ovat lisääntyneet.

Suomalaiset viranomaiset eivät suosittele sähkösavukkeiden käyttöä. Sähkösavukkeiden laadullista turvallisuutta, eikä myöskään niiden tehoa ja turvallisuutta tupakoinnin lopettamisessa ole riittävästi osoitettu.

Lue lisää sähkösavukkeista

Apua ammattilaiselta

Ammattilainen osaa arvioida sinulle sopivimman lopettamis­menetelmän

Tupakoinnilla on merkittäviä haittavaikutuksia terveyteesi. Siksi lääkärin puoleen kääntyminen on fiksu ratkaisu, kun haluat päästä tupakasta eroon. Terveydenhuollon ammattilaiselta saat luotettavaa tietoa eri lopettamismenetelmistä, ja voitte yhdessä valita vaihtoehdon, joka sopii sinulle parhaiten.

Ota ratkaiseva askel ja varaa aika terveyskeskuksesta, työterveyshuollosta tai yksityiseltä lääkäriasemalta jo tänään.

Reseptilääkkeet

Eroon tupakasta lääkärin määräämien lääkkeiden avulla

Lääkärin määräämät nikotiinittomat lääkevalmisteet auttavat joko pitämään tupakanhimon kurissa tai vähentämään vieroitusoireita. Jotkut lääkkeet voivat myös vähentää tupakoinnista saatavaa nautintoa, mikä auttaa lopettamaan tupakoinnin.

Lääkkeiden käyttö aloitetaan 1–2 viikkoa ennen aiottua lopetuspäivää ja niiden syömistä jatketaan lääkärin määräämän hoitojakson ajan. Nikotiinittomaan lääkehoitoon tarvitaan aina lääkärin resepti. Tahdonvoimaakin tarvitaan, jotta pystyt välttämään retkahduksen.

Tahdonvoima

Tupakasta irti tahdonvoimalla

Tupakoinnin lopettaminen vaatii aina tahdonvoimaa, mutta pelkän tahdonvoiman avulla lopettaminen voi olla haastavaa – vain 3–5 % tupakoitsijoista onnistuu pysymään savuttomana vielä vuoden kuluttua lopettamisyrityksestä ilman apukeinoja. Mahdotonta se ei kuitenkaan ole, etenkin jos motivaatiosi on vahva ja pystyt tunnistamaan tupakanhimon laukaisevat tekijät ja vastustamaan niitä sitkeästi.

Nikotiinivalmisteet

Nikotiinikorvaus­hoitovalmisteilla tupakkaa vastaan

Nikotiinikorvaushoitovalmisteita on saatavilla erilaisia, joista kaikki vapauttavat elimistöön nikotiinia. Nikotiinin määrää vähennetään asteittain ajan kuluessa ja näin pyritään hallitsemaan tupakanhimoa ja vieroitusoireita. Tahdonvoimaakin toki tarvitaan, jotta pysyt vahvana.

Nikotiinia sisältäviä valmisteita saa ilman reseptiä apteekeista ja kaupoista. Lääkäri voi myös kirjoittaa reseptin nikotiinikorvausvalmisteisiin.

Terapia

Terapiasta apua lopettamiseen

Kognitiivisen käyttäytymisterapian tavoitteena on auttaa sinua kontrolloimaan tupakointitottumuksiasi muuttamalla ajattelu- ja käyttäytymistapojasi. Terapia tutustuttaa menetelmiin, joiden avulla voit kasvattaa motivaatiotasi ja luottamustasi lopettamismahdollisuuksiisi. Terapiaa annetaan joko kahdenkeskisissä tai ryhmäistunnoissa, ja se valmistaa sinua lopettamiseen ja siihen liittyviin haasteisiin.

Eri lopettamismenetelmiä

Nikotiinikorvaus­hoitovalmisteet Lääkärin määräämät nikotiinittomat lääkkeet Käyttäytymis­terapia Tahdonvoima
Missä muodoissa hoitoa on saatavilla?
 • Purukumi
 • Kielenalustabletti
 • Laastari
 • Inhalaattori
 • Imeskelytabletti
 • Nenäsumute
Tabletti, reseptilääke Yleensä viikoittaisia tapaamisia koulutetun ohjaajan kanssa Riippuu ihmisestä
Mistä hoitoa saa?
 • Apteekista
 • Päivittäistavarakaupoista
Lääkäriltä
 • Lääkäriltä
 • Terveydenhuollon ammattilaiselta
Lopettamisen tueksi ei käytetä hoitoja.
Miten lopettaminen tapahtuu käytännössä?
 • Riippuu valitusta valmisteesta
 • Kaikki vapauttavat nikotiinia hitaasti elimistöön
Lääkkeiden ottaminen aloitetaan n. 1–2 viikkoa ennen suunniteltua lopettamispäivää. Terapiaa annetaan kahdenkeskisissä tai ryhmätapaamisissa
 • Lopettamisen tueksi ei käytetä mitään.
 • Onnistuminen riippuu motivaatiosta
Kauanko hoito kestää?
 • Useimmiten kolme kuukautta lopettamisen jälkeen
 • Voi käyttää niin pitkään kuin tarve vaatii
Yleensä 12 viikkoa Yleensä kuudesta viikosta kuuteen kuukauteen Lopettamisen tueksi ei käytetä hoitoja
Sisältääkö hoito nikotiinia? Kyllä Ei Ei Ei
Minkä ikäisille menetelmä sopii? Yli 18-vuotiaille. Alle 18-vuotiaille vain lääkärin määräyksestä Yli 18-vuotiaille Kaiken ikäisille Kaiken ikäisille